2013. október 15., kedd

Sarmizegetusa

Sarmizegetusa

Sarmizegetusa valószínûleg nem egy klasszikus fôváros volt, mint Róma, hanem egy adminisztratív-vallási-katonai központ.

Sarmizegetusa

Az volt a benyomásom, hogy ez egy erôdök védte vallási központ volt egy még nagyobb erődben egy nagy erdőben.

Sarmizegetusa

A várost Burebista alapította és fia, Decebal fejezte be. Aztán ötven évvel alapítása után a rómaiak lerombolták és egy valamivel megközelíthetôbb helyen építettek egy másikat, Ulpia Traianát.

Sarmizegetusa

A romterület részben ma is feltáratlan. (Ez a verbális nacionalizmus szép példája: a retorika ingyen van, a nagy dák király városát kiásni bonyolultabb. Pedig az utóbbinak legalább lenne valami haszna.)

Sarmizegetusa

Általában az egész szépen helyreállított rommezôn látszott, nem igazán tudják hova tenni. 

(Ha ezt bezzeg Árpád építette volna,
akkor minden diáknak itt kellene megnéznie a Honfoglalást, a Hídembert és a Sorstalanságot. Egyben.
Ópusztaszerbôl, ahol eredetileg szó szerint semmi se volt, mi mindent csináltunk! 
Ahhoz képest Sarmizegetusa potenciálja kimeríthetetlen.)

Sarmizegetusa

A dákok vallását nem igazán írták le - így nehéz részletesen elmagyarázni, mi is az, amit látunk. Valószínû, hogy például az "áldozati folyadékok, például bor" elvezetésére szolgáló patakmederben idônként vér is csörgedezett, az a kérdés, hogy mié. Vagy kié.

Sarmizegetusa

Kevesen voltak. 
Elmebeteg nacionalistát is csak egyet láttunk nagyon nagy Románia polóban (Baszarábiával, Moldvával a Tiszáig). Az ô harcias összképét nagyban rontotta a nagy teherbírású nejlonszatyor, amit a kezében cipelt. 

Sarmizegetusa

A romok profin lettek bemutatva. A magyarázószövegekben se nagyon volt dákó-román kontinuitás vagy a dák múlt kitalálása.

Sarmizegetusa

Hiányoltam a helyreállítás elôtti fotókat, utak ilyen állapotban ritkán maradnak meg, ha meg igen, akkor nem ilyen hirtelen tünnek el. 

Sarmizegetusa

A murus dacius , ami körbefogta az erôdöt, impozáns volt - mondjuk örültem volna egy rekonstruált szakasznak. 
A murus dacius a dákok várépítésének alaja. Két párhuzamps falat építenek faragott kôtömbökbôl. A falak közét kitöltik megszilárduló agyaggal és összekötik gerendákkal. Az ilyen fal jól állja a becsapódásokat. A tetején valószínûleg fa védmûvek lehettek, ezeket a rómaiak ostrom közben porig égették.

Sarmizegetusa


Sarmizegetusa látványos volt és legalább egyszer meg kellett nézni. 

Az egész világörökség helyszínnek és múzeumnak egu komoly hátrénya van: a legközelebbi kocsma (vendéglátóhely) 21 km-re található.

Sarmizegetusa










Nincsenek megjegyzések: