2012. október 7., vasárnap

Farkasokkal fotozó

Marosvasarhely

- Né, a Capitóliumi farkas! - mondta V - Marosvásárhely is római város volt?

- Nem.

- Értem.

Kolozsvárott már megcsodáltunk egy anyafarkast.

Capitoline Wolf

1921-ben Mussolini öt darab Capitóliumi farkast adott Romániának. Bronzból, nem szőrből. A toportyánokat különböző romániai városokban állították fel az ország egységét jelképezendő. Kolozsvár mellett jutott egy-egy másolat Marosvásárhelyre, Temesvárra, Bukarestbe és Kisinyovba is - ami ma Moldva.

A kolozsvári farkast Mátyás királlyal szemben állították fel. A szobor ezt követően részt vett a “elviszem a szobrodat” című népnemzeti játékban és minden aktuális hatalom máshova tette (jellemzően a magyarok raktárba).

Cluj

Mussolini farkasmániás lehetett (a lupusmania nagyon rosszul hangzik), mert az Egyesült Államok Roma nevű városait is megszórta a lupa capitolina megfelelő másolataival. (A szobor egy kompozíció, az eredeti - valószínűleg - antik anyafarkashoz a reneszánsz idején rakták hozzá a táplálkozó ikreket.) Még egy kínai egyetemre is jutott az állatkából.

061Argentina

Mussolini egyébként adakozókedvű vidám olasz fickóként a Forum Romanum kifogyhatatlannak tűnő oszlopkészletét is megdézsmálta: a római oszlopok egészen Chicagóig terjeszkedtek, de jutott belőlük Budapestre is. A budapesti Nemzeti Múzeum kertjében ma is ott áll egy picit megkopott oszlop, amin még az adományozó táblácskája is megmaradt.

- Ne gyűjtsünk farkasszobrokat? - kérdezte V, miközben kattintott egyet.

- Ne - feleltem - Inkább gyűjtsünk vízköpőket.

Marosvásárhely

Nincsenek megjegyzések: